ETKEN:
Göz akıntısı, öksürük, göz kapaklarının yapışması ile karakterize olan bulaşıcı Bakteriyel bir hastalıktır. Hastalığın etkeni, Avibacterium paragallinarum’dır.
BULAŞMA:
Hastalık başlıca solunum ve sindirim sisteminden bulaşır. Burundan gelen akıntılarda fazlaca etken bulunur.Hastalık geçirmiş havyaların başka kümeslere taşınması ile direkt temasla bulaşma önemlidir.
BELİRTİLER:
Bu hastalıkta bozukluklar baş bölgesine ve üst solunum sistemine lokalize olmuştur. Hasta hayvanlarda, yüzde ve baş bölgesinde şişkinlik, burundan ve gözlerden akıntı, öksürük, solumada güçlük, sakal ve ibiklerde şişkinlik gözlenebilir. Otopside de lezyonlar bu bölgelerde lokalize olmuştur. Yumurta veriminde düşük ve ikincil enfeksiyonların oluşması ile beraber ölümlerde görülür.
TEŞHİS:
Klinik belirtiler ve laboratuar testleri ile teşhis yapılır.Klinik olarak koriza, kolera, CRD, Newcastle, ILT, lB(İ.Bronşit), Çiçek gibi hastalıklarla karışabilir.
TEDAVİ:
Sağaltımda antibiotiklerden yararlanılır. Enrofloksasin(mediuqınol),oksitetrasiklin(oksimed),sulfanamid(medsultan),doksisiklin(medox) kulanılabilir. Koruma ve kontrolde koruyucu önlemlere dikkat edilir.Koruyucu olarak kullanılan inaktif aşılar önemlidir,üç hafta ile 2 defa aşı yapılmalıdır.Biyogüvenlik ön plana çıkmalı,hastalığı geçirmiş tavukların hastalık geçirmemiş kümeslere taşınması bulaşma da önemli rol oynar.